ionah
Fonseca Guimaraens Vintage Port 2013
€ 39,95
  •  Gratis verzending vanaf 250 euro (NL)
  •  Gratis verzending vanaf 6 flessen (NL)
  •  Vaste lage prijzen
  •  Uitgebreid assortiment
  •  Bezoek onze winkel in Rotterdam
  •  Wij verzenden dinsdag t/m zaterdag

Fonseca Guimaraens Vintage Port 2013

Abrikozennoten komen naar voren als de wijn zich in het glas opent, gevolgd door warmere tonen van cederhout, rook en donkere chocolade.

In bepaalde jaren waarin er geen klassieke Fonseca Vintage Port is, kan in plaats daarvan een Guimaraens Vintage Port worden gemaakt. Guimaraens Vintage Ports delen niettemin de oorsprong, het erfgoed en de complexe fruitige stijl van de klassieke Fonseca-wijnjaren en zijn afkomstig van de producten van dezelfde drie landgoederen. Ze verschillen alleen doordat ze beter benaderbaar zijn en eerder klaar zijn om te drinken

Proefnotities
Een levendige magenta rand omringt een ondoorzichtige paarse, bijna zwarte kern. De Guimaraens 2013 vertoont het weelderige fruitkarakter dat de stijl van Fonseca definieert. De neus opent met een golf van krachtige en intense aroma's van bosbessen, rijk en sappig maar zonder tekenen van overrijpheid. Bij het openen van de wijn in het glas komen tonen van abrikoos naar voren, gevolgd door warmere tonen van cederhout, rook en pure chocolade.

Een vleugje discrete bloemen- en kruidenaroma's dragen bij aan extra dimensie en complexiteit. In de mond wordt het gehemelte vrijwel overweldigd door rijke zwarte bessensmaken en de dichte, compacte tannines die zorgen voor een indrukwekkend volume en overvloed. Illusief fluweelzacht na de aanval, komen de tannines naar voren in de afdronk met een stevige en zelfverzekerde grip. Dit is een vintage port waarvan de verleidelijke, hedonistische fruitigheid hem een uitstekende keuze maakt voor eerdere consumptie, maar die een structuur en kracht heeft die hem een lange houdbaarheid op fles garandeert.

Opmerkingen over het wijnbouwjaar
De voorgaande winter was erg regenachtig, met een neerslag in Pinion die 30% boven het gemiddelde lag. De waterreserves in de bodem waren vol na de droge omstandigheden van 2012. In tegenstelling tot de hevige regenval aan het begin van het jaar was het groeiseizoen droog met slechts 100 mm regen tussen april en augustus. Als gevolg hiervan waren de wijnstokken vrijwel vrij van ziekten.

Het begin van het groeiseizoen was relatief koel, wat leidde tot een langzame groei en late veraison rond 15 juli. In juli en augustus waren er enkele zeer hoge temperaturen die de cyclus versnelden en de rijping van het gewas stimuleerden. Juli was de warmste maand, met een gemiddelde temperatuur boven de 26°C, en zowel in juli als augustus waren er 11 dagen waarop de temperatuur boven de 40°C kwam.

Het warme weer duurde tot in september, maar wat regen aan het begin van de maand hielp de rijping te verfijnen. De oogst begon op 21 september op Quinta do Panascal en op 23 september op de eigendommen in de Pinhão-vallei, Cruzeiro en Santo António. De oogst verliep onder uitstekende omstandigheden tot 27 september, toen het hevig begon te regenen. Gelukkig waren de beste druiven al veilig en produceerden ze dieprode en aromatische most.

(afbeelding kan afwijken van de ware fles)