ionah
Fonseca Crusted Port 2015
€ 19,95
  •  Gratis verzending vanaf 250 euro (NL)
  •  Gratis verzending vanaf 6 flessen (NL)
  •  Vaste lage prijzen
  •  Uitgebreid assortiment
  •  Bezoek onze winkel in Rotterdam
  •  Wij verzenden dinsdag t/m zaterdag

Fonseca Crusted Port 2015

ACHTERGRONDINFORMATIE

Fonseca, opgericht in 1815, behoort tot de eerste rang van vintage porthuizen. Het wordt beschouwd als een van de stilistisch meest consistente klassieke Vintage Port-huizen en de Ports zijn sinds de oprichting door vijf generaties van de familie Guimaraens gemaakt. Deze consistentie vloeit niet alleen voort uit de continuïteit van de familiebetrokkenheid en de kennis en vaardigheden die van generatie op generatie worden doorgegeven, maar ook uit een nauwe band met de wijngaard. De drie landgoederen van het bedrijf, Panascal, Cruzeiro en Santo António, vormen het hart van het onderscheidende karakter van Fonseca's Vintage Ports. Fonseca's respect voor de wijngaard en de unieke omgeving van de Dourovallei komt tot uiting in het leiderschap van het bedrijf op het gebied van duurzame wijnbouw. In 2006 werd het het eerste huis dat een port aanbood die volledig gemaakt was van biologisch geproduceerde druiven. Fonseca is het enige porthuis met vier wijnen met een score van 100 punten. Misschien wel meer dan welke andere portproducent dan ook heeft Fonseca een loyale gemeenschap van portliefhebbers opgebouwd die de individualiteit en het onnavolgbare karakter van zijn wijnen waarderen.

DE WIJN

Crusted is een zeldzame, traditionele portwijn en Fonseca is een van de weinige bedrijven die deze port blijft produceren. Crusted is een mix van volle wijnen die vier jaar rijpen in grote houten vaten. De wijnen worden vervolgens zonder filtratie gebotteld en vervolgens drie jaar in de kelder bewaard voordat ze voor de verkoop worden vrijgegeven. Zoals de naam aangeeft, vormt het een 'korst' of bezinksel in de fles en moet het worden gedecanteerd voordat het wordt geserveerd. De vorming van de korst is een natuurlijk proces dat plaatsvindt in de fijnste, volle porten. Het is een indicatie dat de wijn op fles zal blijven verbeteren en zijn aroma en karakter met de jaren zal ontwikkelen. Fonseca Crusted wordt geselecteerd uit de beste port uit het topkwaliteit Cima Corgo-gebied van de Douro-vallei en wordt slechts in kleine hoeveelheden gemaakt.

PROEFNOTITIES

Ondoordringbare paarszwarte kleur met een smalle magenta rand. Elegant en ingetogen, nog steeds jeugdig en strak, met indrukwekkende diepte en achtergrond. De neus opent met een golf van puur bramenbosfruit en hints van abrikoos en pruim. Hoewel nog steeds relatief gesloten en sober, opent het zich geleidelijk en onthult discrete tonen van leer en exotisch hout en delicate geuren van violet. De volle smaak wordt ondersteund door een strak netwerk van pezige tannines en eindigt met een assertieve ‘grip’. Het intense donkere bessenfruitkarakter van de neus komt opnieuw naar voren in de mond en blijft hangen in de lange afdronk. Een prachtig harmonieuze wijn, met alle fijne kwaliteit van fruit die de huisstijl van Fonseca kenmerkt. Nu enorm plezierig, maar met het potentieel voor verdere rijping op fles.

OPSLAG

Crusted Port blijft na het bottelen tientallen jaren lang verbeteren. De fles moet op een koele plaats worden bewaard, bij voorkeur bij een temperatuur onder de 16ºC.

HANTEREN EN SERVEREN

Zoals de naam al aangeeft, vormt Crusted Port een natuurlijke ‘korst’ of bezinksel in de fles en moet deze worden gedecanteerd voordat deze wordt geserveerd. Zet de fles een paar uur voor het decanteren rechtop, zodat het bezinksel naar de bodem van de fles kan vallen. Na verloop van tijd kan de kurk kwetsbaar worden en het openen van de fles vereist een zorgvuldige behandeling. Wij raden het gebruik van een tweebladige kurkentrekker aan, die voorkomt dat de natuurlijke kurk breekt, vooral als deze ouder is dan tien jaar. Giet de wijn in een langzame, gestage stroom in een karaf, zorg ervoor dat alleen de heldere wijn wordt gegoten en het bezinksel achterblijft. De wijn profiteert ervan als hij tussen de 16ºC en 18ºC wordt geserveerd. De optimale drinktijd na opening van de fles is twee dagen.

 

PAARSUGGESTIES

Fonseca Crusted is de perfecte afsluiting van elke maaltijd. Serveer hem in een royaal wijnglas, zodat u optimaal van de rijke, fruitige neus kunt genieten. Uitstekend bij volledig gearomatiseerde kazen. Het is ook heerlijk bij desserts gemaakt met chocolade of bessen.